inekekuiper @ mensinrelatie.nl
Als het besluit om te gaan scheiden is gevallen, dringt zich al snel de vraag op: hoe moeten we dat regelen? Daarvoor zijn meerdere opties:
Een mediator is van oudsher een conflictbemiddelaar, iemand die als neutrale persoon helpt bij het samen zo goed mogelijk bespreken van het conflict zodat duidelijk wordt welke punten er spelen, wat de motieven voor het conflict zijn, welke belangen daaronder liggen, en hoe er het beste tot een compromis kan worden gekomen.
Bij een scheiding is er niet altijd sprake van een conflict en dan is de taak van de mediator vooral het begeleiding van het proces zodat de noodzakelijke afspraken goed op papier komen te staan. Van de mediator mag worden verwacht dat ze op redelijk tot goed op de hoogte is van de juridische, financiële en emotionele zaken die bij een scheiding een rol spelen. Geen enkele mediator weet alles, daarom zal de mediator het aangeven als er op bepaalde onderdelen expertise moet worden ingehuurd.
Mochten er tijdens de mediation conflicten ontstaan over onderdelen van wat er moet worden geregeld (wat ook bij een goede verstandhouding kan voorkomen, omdat het nu eenmaal allemaal vaak toch best een emotioneel proces is), dan zet de mediator haar vaardigheden voor het bespreken van dat conflict in om hier samen uit te komen, waarna verder kan worden gegaan met het regelen van de scheiding.
Een vraag die iedereen zich zou moeten stellen, is: “Mag ik van de mediator verwachten dat zij voor mijn belangen opkomt?”
Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Het eerste antwoord is nee. Een mediator is onpartijdig en mag niet voor iemand ‘vechten’. Dat mag alleen een advocaat die maar voor één partij werkt, dus als jullie elk een eigen advocaat nemen.
Het tweede antwoord is een voorzichtig ja. Van een mediator mag worden verwacht dat ze bewaakt dat de gemaakte afspraken een zeker evenwicht bevatten en redelijk en billijk zijn. Als ik tijdens een mediation niet de indruk heb dat dat zo is, zal ik dat altijd aan de orde stellen. Soms kan dit er toe leiden dat ik de mediation beëindig, bijvoorbeeld bij partijen die op bepaalde onderwerpen niet gelijkwaardig zijn, en waarbij een van partijen de ander onder druk lijkt te zetten om voor die andere partij nadelige afspraken te accepteren, met als doel zichzelf te bevoordelen. In dat geval mag ik nog steeds niet voor de belangen van de in dit opzicht zwakkere partij opkomen, maar mag en kan ik er wel voor kiezen de mediation te beëindigen. Dit doe ik niet snel of makkelijk, maar soms is er geen andere weg. Dit heeft dan twee redenen:
Ja, nog wel, want pas als de nieuwe mediationwet die nu bij de Tweede Kamer ligt is aangenomen, mag een mediator de echtscheiding zelf aanvragen bij de rechtbank. Dit mag nu alleen nog maar door een advocaat worden gedaan.
Zodra het echtscheidingsconvenant is ondertekend, waar de advocaat bij aanwezig is, neemt hij of zij het puur juridische deel over en verzorgt de juridische communicatie met onder meer de rechtbank. Omdat het om een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding gaat, kan dit schriftelijk worden afgehandeld. Persoonlijk contact met de advocaat is na ondertekening van het convenant niet meer nodig.
Veel mensen denken bij een scheiding eerst aan een advocaat, omdat een scheiding van oudsher het terrein van advocaten is geweest.
Maar die tijd is voorbij, zoals ook blijkt uit die nieuwe mediationwet die nu bij de Tweede Kamer ligt, en als jullie kiezen voor een gezamenlijke advocaat is dat eigenlijk hetzelfde als kiezen voor een mediator, omdat de advocaat dan als mediator/bemiddelaar optreedt, en niet puur als advocaat.
Dus als je op deze vraag ‘ja’ hebt geantwoordt, als je je geld liever aan je advocaat geeft dan aan je ex, dan bied ik je hierbij hier een gratis gesprek voor aan.Meestal hoor ik dat als mensen van te voren hadden geweten hoeveel energie het kost… hoeveel ellende het met zich meebrengt… om jarenlang bezig te zijn met de scheiding… met alle vuilspuiterij die daarbij komt… met alle schade die het de kinderen doet… ze het echt niet zo gedaan zouden hebben.
Wel… nu weet je het, en dus kun je nu een andere keus maken.
Uiteindelijk gaat het er toch om dat jullie samen tot overeenstemming komen, en alles verdelen wat eerst gezamenlijk was.
Hierbij spelen eventuele huwelijkse voorwaarden vaak wel een belangrijke rol.
Als jullie samen kinderen hebben, is het heel belangrijk dat de onderlinge verhoudingen tijdens het echtscheidingsproces zo goed mogelijk blijven, omdat jullie ook na de scheiding samen ouders van jullie kinderen blijven, en dus moeten jullie met elkaar kunnen blijven overleggen.
Het blijven respecteren van de ander als de andere ouder van je kind(eren) is vooral ook in het belang van je kind(eren). Na een vechtscheiding is dat vaak een stuk lastiger.
De kunst is om bij een scheiding de emotionele aspecten niet te veel invloed te laten uitoefenen op hetgeen er geregeld moet worden. Ooit zul je aan je kinderen moeten uitleggen waarom je de keuzes hebt gemaakt die je in deze periode maakt. Wat zeg je dan? En hoe denk je dat ze op je antwoord reageren?
Door te scheiden met de hulp van een mediator is de kans een stuk groter dat jullie ook na de scheiding, en zelfs als er nieuwe relaties ontstaan, elkaar als de andere ouder van je kinderen kunnen blijven respecteren. En als er iets goed is voor jullie kinderen, dan is het dat.
Het is mogelijk de gehele scheiding door mij te laten regelen.
Naast mijn opleiding tot mediator en mijn opleiding tot therapeut heb ik ook de leergang Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) gevolgd, waardoor ik ook over de benodigde financiële en juridische kennis beschik die bij een echtscheidingsproces noodzakelijk is. Toch kan het zijn dat mijn kennis in wat complexere situaties tekortschiet, en daarvoor werk ik nauw samen met:
Ik sta ingeschreven bij de Mediationfederatie Nederland (MfN), voorheen het Nederlands Mediation Instituut (NMI), als MfN familie registermediator, en ik voldoe aan alle kwaliteitseisen die daar worden gesteld.
Daarnaast sta ik ook als familie registermediator geregistreerd bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR), en daarom kan ik (wanneer aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan) voor de kosten van de mediation een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) aanvragen, waardoor de kosten van de echtscheiding bij lage inkomens beperkt blijven.
Copyright: mensinrelatie.nl
Webdesign: Prode