Je relatie en vakantie

Zomervakantie en je relatie

6 september 2016 -

We kijken er vele maanden naar uit, de zomervakantie! Weer even uit de sleur van alledag, de tredmolen, even niets hoeven en veel mogen, en ook al weten we dat de belofte vaak mooier is dan de werkelijkheid, dat maakt niet uit, het blijft een heerlijk vooruitzicht: zomervakantie!
Even niet vroeg op hoeven, even geen gezeur van je baas en je collega’s, even geen pc, maar barbecueën met vrienden, lange lome avonden in de tuin. En er even tussenuit! Een paar dagen, een paar weken, net wat bij je past. Een andere omgeving, dan pas kom je echt los van alles. Heerlijk!

In de vakantie is het allemaal net even anders dan normaal. Zelfs in de weken waarin je zelf geen vakantie hebt, hebben mensen om je heen dat wel, en dat zorgt dan toch al voor een andere sfeer. En als je zelf vakantie hebt, is dat gevoel compleet. Voor veel mensen is het een heerlijke periode van relaxen en bijtanken, om er na de vakantie weer tegen te kunnen, tegen alle eisen die het leven aan ons stelt.

DSC02594

Wat heeft de zomervakantie met je relatie gedaan?

De verwachtingen zijn vaak hoog gespannen. Na al dat harde werken hebben we nu recht op vrij zijn, op blijheid, genieten en ontspannen. En we verwachten van de mensen om ons heen dat ze daaraan bijdragen, er geen afbreuk aan doen.

Door de waan van alledag die ons zo vaak opslokt, blijkt dan bij een deel van de mensen in de vakantie pas dat de relatie toch wel wat achterstallig onderhoud vertoont. Dat was nog niet opgevallen want zonder vakantie loopt het allemaal prima in het strakke schema dat we vaak moeten volgen. De kinderen hebben te veel de aandacht getrokken, en naast kinderen, werk en huishouden is een avondje, laat staan een weekendje, samen weg met tijd voor elkaar er bij ingeschoten. En in de vakantie hebben we weer tijd om in elkaar te investeren. We brengen veel meer tijd samen door en zien weer kanten van elkaar die in het dagelijks leven wat minder zichtbaar zijn.

Geluk of pech?

Als je geluk hebt, en samen echt gelukkig bent, is dat hartstikke leuk en kunnen jullie weer helemaal opnieuw verliefd op elkaar zijn geworden.
Als je wat minder geluk hebt, maar nog lang geen pech, dan is de vakantie niet verrassend: je weet wat je aan elkaar hebt, en het is goed zo. De tijd van verliefdheid is voorbij, maar de rust die jullie samen hebben, is veel waard.
En dan zijn er degenen die pech hebben en ontdekken dat hun relatie in de vakantie behoorlijk onder druk is komen te staan. Jullie blijken meer uit elkaar gegroeid dan je had verwacht, al moet je toegeven, als je eerlijk bent, dat je eigenlijk ook voor de vakantie al wel eens een gevoel van twijfel was bekropen, zo van: is dit het nu? En dan kan een vakantie behoorlijk confronterend worden, en een keerpunt in jullie relatie.

waterval7

De balans opmaken

Daarom is het goed om na de vakantie de balans van jullie relatie op te maken. Zit het nog goed tussen jullie? Of was de vakantie niet voldoende om de kreukjes in jullie relatie glad te strijken is er ook na de vakantie werk aan de winkel om jullie (huwelijks)bootje drijvend te houden? Als je hier niet volmondig ‘nee’ op kunt antwoorden, trek dan nu aan de bel bij je partner en maak een plan van aanpak.

Plan van aanpak

Wat heeft jullie relatie nodig om weer lekker voort te dobberen? Is het genoeg om wat meer tijd voor elkaar in te plannen? Een avond per week voor jullie samen, waarbij jullie niet mogen praten over het werk en de kinderen? Elk kwartaal samen een weekendje weg, zonder kinderen, is dat haalbaar? Om te voorkomen dat de kinderen het straks blijvend afwisselend met een van jullie moeten doen? Of is dat ook niet meer genoeg en is het tijd voor wat begeleiding? Voor relatietherapie?

Relatietherapie

Onder begeleiding van een relatietherapeut kunnen jullie samen onderzoeken hoe het weer leuk kan worden samen, hoe jullie weer volop van elkaar kunnen genieten. Vaak is dat makkelijker dan je zou verwachten, met de juiste hulp. Zeker als jullie allebei aangeven dat het in het verleden gewoon echt goed zat tussen jullie. Dan is het vooral zaak weer even de weg terug te vinden.

Scheiding?

Maar soms is dat al een gepasseerd station, en zegt een van beiden na de vakantie: “Dat nooit meer. Ik ben er klaar mee!” Of misschien vinden jullie dat allebei wel. Dan is het misschien beter om eens na te gaan denken over de gevolgen van een scheiding. Die zijn vaak omvangrijker dan mensen denken, dus het is slim om ook hier wat advies over in te winnen.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, en als twee mensen echt willen, is er veel op te lossen.

Waar staan jullie?

Hoe zijn jullie de vakantie doorgekomen?

  • Zijn jullie weer helemaal verliefd?
  • Blijven jullie gewoon lekker tevreden met elkaar?
  • Is er werk aan de winkel, en kunnen jullie dat prima samen aanpakken?
  • Is het tijd voor relatietherapie?
  • Is het tijd om na te gaan denken over een scheiding?
« Terug naar overzicht

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode