Verhoogd risico op burnout na vakantie

Verhoogd risico op burn-out na vakantie!

Terug van vakantie? Pas op voor burn-out

Burn-out, het ligt bij veel mensen op de loer. Het ontstaat niet alleen door te veel hooi op je vork op je werk, maar overbelasting in elk gebied van je leven draagt eraan bij.

Loopt een relatie niet meer zo lekker, maar lukt het jullie door het jaar heen daar vrij makkelijk aan voorbij te gaan, dan merk je in de vakantie dat je ineens wel heel erg op elkaar bent aangewezen. En dan kan die ontspannen relatie waar je zo naar uitzag toch veel meer spanningen opleveren dan goed voor je is.  ‘Gezellig samen vakantie vieren’ kan knap lastig zijn als er relatieproblemen of problemen binnen het gezin spelen.

In zijn algemeenheid wordt gesteld dat een burn-out het gevolg is van niet goed genoeg bewaken van je grenzen, de balans tussen wat je energie geeft en wat energie kost wordt dan verstoord, en als dat maar lang genoeg duurt, komt er een moment dat het fout gaat en dat je lichaam de beslissing voor je neemt, en het je niet meer lukt om de energie te vinden die je nodig hebt om door je dag te komen. Dan heb je een burn-out. En dat is heftig!

Hoe zit het jou? Kun je grenzen stellen wanneer dat voor jou nodig is? Of ben je een people-pleaser, en stel je liever jezelf teleur dan een ander? In het laatste geval is het mogelijk dat je op een bepaald moment een burn-out oploopt. Wacht daar niet op, trek bijtijds aan de bel, vraag hulp bij het leren bewaken van je grenzen, zodat je accu weer regelmatig voldoende opgeladen wordt.
Dan kun je weer genieten van je werk, en uitzien naar je volgende vakantie!

 

« Terug naar overzicht

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode