(Dreigende) Burnout

Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Burnout of dreigende burnout

Sommige mensen lopen te lang op hun tenen, vragen te veel van zichzelf, en dan kan het zijn dat er een moment komt waarop je lichaam zegt: stop, tot hier en niet verder. Dit uit zich in een gevoel van niet meer kunnen, van opgebrand zijn, geen energie meer hebben, en niet meer gemotiveerd kunnen raken voor de taken die je op je werk en/of thuis te doen hebt. En dat noemen we een burnout.

Symptomen burnout

burnout

Bij een burnout is vaak sprake van onder meer de volgende symptomen:

Je lichaam geeft vaak perfect aan wat het nodig heeft, en als je (een deel van) bovenstaande symptomen herkent, kan dit een teken van je lichaam zijn dat je rust nodig hebt.

Grenzen bewaken

Een burnout wijst er vaak op dat je te lang te veel hooi op je vork hebt genomen, dat het hoog tijd is om te leren anders met dingen om te gaan: je grenzen beter te bewaken, leren nee te zeggen, in te zien dat je niet onmisbaar bent, en dat ook als jij even niet meedoet, de wereld (en je werk) gewoon doordraait.

Eigenlijk biedt een (dreigende) burnout een prachtige kans om aan jezelf te gaan werken: een proces waar je de rest van je leven baat bij kunt hebben.
Vraag hulp om jezelf beter te leren kennen, te ontdekken hoe het zo ver heeft kunnen komen, maar vooral ook: hoe je voorkomt dat dat nog een keer gebeurt!

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode