Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Persoonlijke ontwikkeling

Soms voel je gewoon: het is tijd voor een nieuwe fase, een nieuwe stap, voor wat meer persoonlijke ontwikkeling. Je merkt dat er gedachten in je opkomen als:

Dan geeft het leven je aan dat dit een goed moment zou kunnen zijn om jezelf, je persoonlijkheid, verder te ontwikkelen.
Dat het tijd is voor persoonlijke ontwikkeling.

Daar kun je zelf veel aan doen, jezelf ontwikkelen is een continu proces. Alles om je heen, elke dag in je leven, brengt je dingen die je aan het denken kunnen zetten, die je kunnen uitdagen te onderzoeken wat het is dat je voelt. Het leven zit vol uitdagingen, en je hoeft niet te wachten op een crisis om jezelf beter te leren begrijpen, al is dat vaak wel hoe het werkt.

Ik denk, dus ik besta?

De filosoof Descartes is beroemd geworden door zijn conclusie: “Ik denk, dus ik ben” oftewel “Ik denk, dus ik besta”.

Wist je dat veel mensen denken dat hun gedachten bepalen wie ze zijn?
Wist je dat heel veel mensen heel veel last hebben van hun gedachten?
Wist je dat je gedachten niet de baas zijn over jou?
Wist je dat het niet zo moeilijk is om de baas te worden over je gedachten?

Zelf ben ik inmiddels tot de conclusie gekomen dat dit in elk geval voor mij een van de grootste misvattingen is. Mijn gedachten bepalen niet wie of wat ik ben. Ik ben niet mijn gedachten. Ik ben de aandacht, het bewustzijn, dat mijn gedachten en alle andere processen in en buiten mij meer en minder bewust waarneemt. Ik ben de aandacht achter mijn gedachten. En mijn gedachten… die zijn net als mijn hartslag en mijn ademhaling een onbewust proces in mijn lichaam, een proces waar ik richting aan kan geven, door me ergens op te focussen. Zoals ik ook mijn ademhaling en hartslag kan beïnvloeden, maar als ik er niet mee bezig ben, gaan ze ook gewoon door. Dat is bij de meeste mensen ook het geval met hun gedachten. Ze komen als vanzelf op, en beïnvloeden hoe we ons voelen. Veel meer dan we ons vaak bewust zijn.

Dus… controle over je gedachten… dat maakt je leven een stuk aangenamer! Dient een gedachte je niet? Dan laat je die gewoon weer los.
Eckhart Tolle legt ons perfect uit hoe dat moet, in zijn boeken De kracht van het Nu en Een Nieuwe Aarde. Aanraders voor iedereen die genoeg heeft van al die zinloze of kwellende gedachten die steeds maar weer door je hoofd gaan.

Je leven beter begrijpen

En als je jezelf beter wilt begrijpen, zul je snel merken dat je ook je leven beter wilt begrijpen. Wat heeft het voor zin, dit leven? Waarom ben je hier? Heeft het wel zin?

De antwoorden op die vragen zijn voor iedereen anders. Ben je gelovig? Dan geef je op dit soort vragen vast een ander antwoord dan wanneer je gelooft dat er voor en na dit leven niets is. Dat we het hiermee moeten doen. Ook dat is een geloof. Want we weten het niet. Niet zeker. En wat je ook gelooft, elke richting werpt zijn eigen vragen op. Vragen die verschillend kunnen zijn, maar vaak ook wel hetzelfde. Want in wezen gaat het toch om wat er zich in ons afspeelt, in relatie tot de wereld om ons heen.

Dus wellicht komen de volgende vragen wel eens in je op:

Een groot deel van leven onderzoek ik al dat wat er op mijn pad komt. Sta ik stil bij mijn ervaringen en vooral ook: bij mijn reactie op die ervaringen.
Waar komen die vandaan? Heeft iedereen diezelfde reactie op zo’n zelfde ervaring? Nee, dus.
Hoe werkt dat dan bij mij? Hoe werkt het bij anderen? Waarin zijn we hetzelfde en waarin verschillen we?

Zulke boeiende vragen, waarmee ik steeds bij diepere lagen van mezelf aankom.
Het leven is een boeiend proces, een proces van zelfontwikkeling, van zelfontdekking, van zelfvervulling.
En alle mensen om ons heen helpen ons daarbij. En daarvoor mogen we ze dankbaar zijn!

Persoonlijke ontwikkeling is ook spirituele ontwikkeling

In Nederland heeft de term ‘spirituele ontwikkeling’ vaak een wat zweverige bijklank.
In het Engels heeft het woord ‘spirit’ (Van Dale geeft als vertalingen ‘geest, ziel, karakter, wezen’) een veel bredere betekenis, en spirituele ontwikkeling is in wezen dus ook niets meer of minder dan persoonlijke ontwikkeling. Het ontwikkelen van je geeft, van je ziel, van je karakter, van wie je werkelijk bent. En of we het willen of niet, elk leven is in ontwikkeling, op vele gebieden, dus ook spiritueel.

Ben jij nog dezelfde persoon als je 10 jaar geleden was? Of 20 jaar? Of toen je 8 jaar oud was?
Nee, geen cel in je lichaam is nog hetzelfde, maar ook jij, je wezen, niet meer. Wat je toen dacht, is er misschien nog wel, maar met meer nuances. En over andere dingen denk je nu misschien wel heel anders, omdat je inmiddels hebt ontdekt dat die overtuiging van toen toch niet helemaal klopte…

Boeiende boeken

In mijn leven zijn er een aantal boeken die me veel hebben geholpen bij mijn persoonlijke zoektocht naar wie ik ben.

Twee heel belangrijke daarvan zijn:

Liever een sparring partner?

Je ontwikkelen kun je prima zelf, met boeken, mooie films, mooie gesprekken met de mensen om je heen.
Maar… mocht je daarbij liever ook een sparring partner hebben, iemand die met je meedenkt, die nieuwe ideeën aanbrengt, nieuwe invalshoeken geeft, iemand die je helpt bij het ontdekken van de oorzaken achter die stukjes van jezelf waar je niet zo blij mee bent, dan help ik je graag. Bel me of mail me, neem via de knoppen bovenaan deze pagina contact met me op en wellicht dat ik dan een stukje mag meelopen op die prachtige reis die je gaat maken: de reis naar jezelf.

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode