Samengesteld gezin

Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Samengesteld gezin

Als je kinderen hebt uit een vorige relatie, en je begint een nieuwe relatie met iemand die ook kinderen heeft uit een vorige relatie, dan komt hier heel veel meer bij kijken dan bij een nieuwe relatie zonder kinderen.

Vaak hebben jullie allebei al veel meegemaakt, en jullie kinderen ook. Daarnaast hebben jullie elk een eigen manier van met je kinderen omgaan, en tenzij de andere ouder van je kinderen overleden is of om een andere reden niet meer in beeld is, heb je ook te maken met die andere ouder en meer of minder direct ook met zijn of haar nieuwe gezinssituatie.

SamenZolang jullie een LAT-relatie hebben, elkaar vooral in de weekenden en vaak ook zonder kinderen erbij zien, is het vaak allemaal nog wel te overzien. Willen jullie echter (op termijn) graag gaan samenwonen, ga dan voordat jullie hierover serieuze plannen maken eerst eens gezamenlijk op vakantie, met alle kinderen erbij, dat maakt de problemen die er wellicht kunnen ontstaan sneller duidelijk.

Overwegingen

Een aantal dingen die anders zijn dan bij een nieuwe relatie met iemand die al kinderen heeft:

Kortom, er zijn heel wat extra mogelijke spanningsbronnen aanwezig, en het is bijzonder belangrijk dat jullie al voor jullie gaan samenwonen goed nadenken en praten over deze mogelijke problemen om te voorkomen dat jullie na kortere of langere tijd moeten toegeven dat de liefde tussen jullie alleen niet genoeg was.

Door voordat jullie gaan samenwonen hier heel zorgvuldig mee om te gaan, kun je (een deel van) deze problemen mogelijk voorkomen.

Het blijft complex

complexBlijf je altijd realiseren dat een samengesteld gezin altijd complexer is dan een ‘eerste’ gezin. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat jullie regelmatig tijd inruimen om te praten over alles wat er speelt, en daarnaast ook tijd inruimen voor jullie tweetjes, zodat jullie relatie niet ondergedompeld wordt in alle gezinsperikelen.

Het kan zinnig zijn hier vaste afspraken over te maken, en wellicht is het ook slim hier wat hulp bij te vragen, zodat jullie het wiel niet opnieuw zelf hoeven uit te vinden.

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode