Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Individuele therapie

Niets in het leven is constant. Ook al lijkt er ogenschijnlijk niet zo veel te veranderen, dan nog verandert er steeds wel wat. En soms komen er een aantal dingen bij elkaar, en dan kan het allemaal te veel worden. Dan voelt het alsof je leven op zijn kop staat, en krijg je zelf even niet meer alles op zijn plek.

Dat is heel normaal, dat maakt iedereen mee: momenten waarop je even vastloopt, momenten waarop je je afvraagt waar je staat en of je nog wel de goede kant opgaat.
En als dat dan niet meer zo voelt, hoe kun je dat dan veranderen?

Het vinden van een nieuwe balans kost vaak wat tijd en moeite. Vaak komen we daar toch zelf wel prima uit. Met hulp van mensen in onze omgeving – een familielid, een goede vriend(in), een collega – lukt het ons vaak zelf  om een nieuw evenwicht te vinden. En dan kunnen we weer verder.

Is therapie het antwoord?

Soms lukt dat echter niet zo makkelijk. Soms is het gewoon wat lastiger. Soms zijn de mensen in onze omgeving niet degenen die ons het beste begrijpen. Dat is niet zo vreemd als het lijkt, omdat iedereen de wereld vanuit zijn of haar eigen ervaring (referentiekader) bekijkt.

Foto De balans zoeken

Soms merk je dat de tips en adviezen die je in je omgeving krijgt voor jou op dat moment niet goed voelen. Of misschien wil je helemaal niet met je omgeving praten over waar je mee zit. Dan kan een neutrale professional, een psycholoog, een therapeut, een coach, je helpen te kijken naar wat er speelt, je helpen de balans weer terug te vinden. Een nieuw evenwicht te vinden. Of een ontwikkelingsproces te doorlopen.

Leerproces

Therapie is eigenlijk niet anders dan bijscholing. Maar nu niet voor je werk, maar voor je leven. Waarom is bijscholing voor je werk wel normaal en is het veel ongebruikelijker om je ook te laten bijscholen in de ‘baan’ die we het langste hebben: leven! Alsof we alle levensvraagstukken spontaan zelf moeten begrijpen en kunnen oplossen. Dat hoeft echt niet. En met de hulp van een goede therapeut kun je in korte tijd een paar grote stappen zetten, waarna je zelf weer verder kunt gaan met je eigen levenspad.

Dus therapie, daar is niets mis mee

Therapie is vaak heel zinvol, bij allerlei problemen. Zie een psycholoog als iemand die je helpt jezelf beter te leren kennen en beter met jezelf om te gaan. Dit is iets waar je de rest van je leven wat aan zult hebben.

Is jouw situatie geschikt voor therapie?

Als je je dat afvraagt, is het antwoord alleen daarom waarschijnlijk al JA!

Wil je het wat specifieker, misschien herken je jezelf dan in een of meer van de volgende vragen:

Graag kijk ik samen met jou naar deze en andere vragen waar je mee zit. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht. Niemand weet alles, niemand is een eiland en met een ander kijken naar wat er bij jou speelt, geeft vaak nieuwe invalshoeken en aanknopingspunten.

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode