Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Persoonlijke problematiek

Soms denk ik dat het belang dat aan opleidingen wordt gehecht te groot is geworden. We leren voornamelijk door te doen (70%), door fouten te maken en daarvan te leren, door ervaring op te doen. Daarnaast leren we van de mensen om ons heen, van collega’s, vrienden, familie, etc. (20%), en slechts 10% zouden we leren door de opleidingen die we volgen. Tenminste… dat zegt het 70:20:10-model. En ik geloof dat ik me daar wel in kan vinden.
En hoewel we tegenwoordig zelf voor een baan achter de kassa (heel belangrijk, maar bepaald geen raketwetenschap) al een opleiding nodig hebben, ontbreekt die ‘noodzaak’ totaal als het gaat om gewoon je leven leven… omgaan met de problemen van alledag… omgaan met teleurstellingen, met frustraties, met tegenslag… en met relaties en alles wat daarbij komt kijken, voorkomen dat je overbelast raakt, overspannen wordt, een burnout krijgt.

Psychische hulp

????????????????????????????????????

Ik ben zelf in mijn leven wel een paar keer op een punt gekomen dat ik het niet meer wist, dat ik vastliep, dat ik niet meer zag welke kant ik op moest gaan, hoe ik weer verder kon. En als dat echt lastig was, en me te veel belemmerde, zocht ik hulp, met meer en minder succes.

Er zijn mensen die hebben voldoende aan een luisterend oor, het stereotyp van de psycholoog die achterover leunt en alleen maar luistert, terwijl de cliënt aan een stuk door rebbelt over allerlei alledaagse dingen, en dan aan het einde van het consult heel tevreden was, terwijl de psycholoog niets had gezegd. En als dat werkt, is dat helemaal prima!

Dat was nooit de hulp die ik nodig had. Ik zocht niet iemand om tegenaan te praten, ik zocht iemand die met me meedacht, me nieuwe invalshoeken bood, me nieuwe richtingen liet zien, nieuwe visies, die me hielp mezelf voorbij mijn eigen blinde vlekken te krijgen. En gelukkig vond ik een enkele keer ook zo’n hulpverlener.

Deze ervaringen hebben mij er mede toe gebracht om zelf therapeut te worden, juist om dat wat ik zelf ooit zo hard nodig had, nu aan anderen te kunnen bieden.

Psychosociale ondersteuning

Want iedereen maakt in zijn of haar leven wel momenten mee waarop we even vastlopen, niet meer weten wat de juiste weg is, hoe we het beste richting geven aan bepaalde dingen, en hoe het toch komt dat we steeds tegen dezelfde problemen aanlopen. Over wat voor problemen heb ik het dan?

In de meeste gevallen is het mogelijk om hier met wat goede hulp stapjes of stappen verder mee te komen, nieuwe invalshoeken te ontdekken, en te leren anders om te gaan met de dingen waar we op stuklopen, zodat we weer verder kunnen.

Neem vrijblijvend contact op via een van de knoppen bovenaan deze pagina, en wellicht kan ik je een stapje verder helpen!

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode