inekekuiper @ mensinrelatie.nl
Er zijn vele boeken die helpen bij het inzicht krijgen in stukjes waar we mee worstelen. In mijn praktijk adviseer ik – afhankelijk van de vraag waar mensen op dat moment mee komen – regelmatig een of meer van de volgende boeken, boeken waar ik zelf ook van heb geleerd:
Hieronder vind je over elk van deze boeken wat meer uitleg.
Autismespectrumstoornissen bij volwassenen:
Dit makkelijk leesbare boek met vele voorbeelden geeft inzicht in hoe volwassenen met een autismespectrumstoornis een andere beleving hebben van de wereld om zich heen.
Eckhart Tolle is er in zijn boeken Een nieuwe aarde en De kracht van het nu als geen ander in geslaagd om uit te leggen hoe wij niet onze gedachten zijn, hoe onze gedachten voor een deel een onwillekeurig proces zijn en ons niet altijd dienen.
Hoe kom je af van die chaos die het vaak in je hoofd is?
Hoe krijg je controle over je gedachten?
Hoe schep je rust in je hoofd?
Deze boeken van Eckhart Tolle helpen je daarbij.
In Een ongewoon gesprek met God, het eerste boek van Neale Donald Walsch, komen vele levensvragen aan bod, met antwoorden die volgens de schrijver van God komen. Of dat waar is, ik weet het niet. Ik weet wel dat de antwoorden, waar ze ook vandaan komen, bijzonder verhelderend en leerzaam kunnen zijn voor iedereen die worstelt met het leven.
Louise Hay legt in haar boek Je kunt je leven helen perfect uit hoe je de controle over je leven terug kunt nemen, omdat jij de regie hebt.
In De vijf talen van de liefde geeft Gary Chapman aan hoe we ontdekken wat we in elk geval ook nodig hebben om ons geliefd te voelen door anderen, en wat we kunnen doen om anderen te laten merken dat we hen liefhebben. Dat wat we graag geven omdat we het zelf graag ontvangen, is wellicht niet wat de ander graag wil ontvangen. Zeer verhelderend!
In Houd me vast geeft Louise Hay, de grondlegger van de relatietherapiemethode Emotionally Focussed (couples)Therapy (EFT) stap voor stap aan hoe partners hun communicatie kunnen verbeteren en daardoor hun relatie een positieve impuls kunnen geven.
Met de Vier vragen die je leven veranderen geeft Byron Katie een prachtig handvat voor het onderzoeken van onze gedachten: klopt het wel wat we denken? En hoe komen we daarachter?
In Als mannen konden praten… legt Alon Gratch aan vrouwen uit hoe ze mannen beter kunnen begrijpen.
Hechtingsgerichte gezinstherapie en het daarbij horende werkboek, van Daniel A. Hughes, geven inzicht in hechtingsproblematiek en hoe hiermee om te gaan. Velen van ons hebben in onze jeugd van onze primaire verzorgers (meestal onze ouders) niet alles gekregen wat we nodig hadden om een echt stabiele psychische basis te ontwikkelen. Daar is vaak goed mee te leven, al ontdekken we in de loop der tijd dat er stukjes doorwerken in ons gedrag, en dus ook in onze relaties met anderen, die lastig kunnen zijn. Het kan inhouden dat we op situaties reageren op een wijze die mogelijk niet echt helpt en die we niet begrijpen, waardoor we in de relaties met voor ons belangrijke mensen in ons leven steeds tegen ongeveer dezelfde dingen aan kunnen lopen.
Aan psychologen, psychiaters, therapeuten en anderen met interesse in de hechtingsproblematiek beveel ik graag deze twee (door mij vertaalde) boeken aan, waarin met vele voorbeelden duidelijk wordt uitgelegd hoe hechtingsproblematiek zich ontwikkelt en hoe mensen hier zo goed mogelijk mee kunnen leren leven:
Andere door mij vertaalde boeken:
Copyright: mensinrelatie.nl
Webdesign: Prode