Voor- en nadelen van een relatie

Voordelen en nadelen van een relatie

22 september 2016 -

tegenstellingenWanneer je een relatie hebt, maar ook wanneer je single bent, heeft dat voordelen en nadelen.
Over het algemeen wordt het hebben van een relatie als prettiger ervaren, als veilig, en wellicht als sociaal wenselijker.

Hoe goed het gaat in een relatie heeft vaak te maken met de verwachtingen die de partners van elkaar hebben. Zijn die reëel, en je verwacht niet dat de ander ervoor zal zorgen dat je altijd gelukkig bent, dan maakt dat het vaak wel makkelijker. Als jullie in staat zijn samen elk je eigen leven te leiden, in overleg keuzes te maken, en je niet beperkt te voelen door de ander, dan heeft een relatie waarschijnlijk meer voordelen van nadelen.

Vind je het moeilijk om voldoende voor jezelf op te komen, en heb je een partner die daar wel goed in is, dan vraagt een relatie op den duur wellicht meer van je dan je kunt opbrengen. Natuurlijk kun je dan stoppen met de relatie, maar je zou ook eerst kunnen leren beter voor jezelf op te komen. Ook als je uiteindelijk toch besluit om uit elkaar te gaan, neem je die nieuwe vaardigheden dan mee in je volgende relatie, waardoor die mogelijk meer in evenwicht blijft.

Laten we eens nader bekijken wat de voordelen en de nadelen van een relatie zijn.

Voordelen van een relatie

 • Klankbord
  Een belangrijk voordeel van een relatie is voor veel mensen dat ze niet alleen zijn, dat ze een klankbord hebben, iemand bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen, met wie ze alle belangrijke en minder belangrijke dingen kunnen delen.
 • Maatje
  We hebben een maatje, iemand om dingen mee te ondernemen, om samen plannen mee te maken. Samen lekker lui wakker worden in het weekend, samen koken en eten, iemand om goeiemorgen en welterusten tegen te zeggen, samen inkopen mee te doen.
 • Geen huidhonger
  We weten ons geliefd, kunnen aanraken en aangeraakt worden, zodat er geen huidhonger ontstaat.
  Een prachtig woord is dat, huidhonger: de pure behoefte om aangeraakt te worden. Wat niets met seksualiteit te maken hoeft te hebben. Het is een basisbehoefte van de mens, zonder aanraking gedijen baby’s niet. En veel alleenstaande ouderen missen in hun laatste levensfase vooral ook die aanraking heel erg. We leven in een cultuur waarin we elkaar niet spontaan aanraken, zeker niet bij relatieve vreemden, terwijl aangeraakt worden voor de meesten van ons toch heel belangrijk is.
 • Ons geliefd voelen
  We hebben er allemaal behoefte aan ons geliefd te weten, af en toe even lekker bij iemand wegkruipen, iemand die het even van je overneemt als het allemaal te veel wordt, waar je bij mag schuilen. Maar ook iemand waar je groot voor kunt zijn en die bij jou mag wegkruipen.
 • Eenzaamheid op afstand houden
  Heb je een relatie, dan hoef je niet zo vaak alleen te zijn, ervaar je minder eenzaamheid. Hoewel… de eenzaamheid die mensen in een slechte relatie kunnen voelen, kan vele malen groter zijn dan de eenzaamheid die mensen zonder relatie voelen.
 • Vrijen en seks
  Vrijen is over het algemeen een belangrijk onderdeel van een relatie. En voor veel mensen ook echt belangrijk. Door een goede seksuele relatie voelen mensen zich vaak meer ontspannen, wat in veel dingen door kan werken.img-20140504-wa0002
 • Financiële voordelen
  Omdat het nu eenmaal goedkoper is om samen in een huis te wonen dan elk apart, is dat alleen al een voordeel van het hebben van een partner waar je mee samenwoont. Daarnaast is ook op vakantie gaan vaak goedkoper: je deelt een campingplek, een hotelkamer, enz.
 • Toekomstbeeld
  Als we een stabiele relatie hebben, dan brengt dat vaak ook een vrij stabiel toekomstbeeld met zich mee: de verwachting samen oud te worden. Maar ook dichterbij: het samen maken van vakantieplannen, verhuisplannen, enz.
 • Rust
  Het hebben van een relatie geeft een bepaalde rust, waardoor de aandacht makkelijker naar andere dingen kan gaan, zoals werk, hobby en studie. Dit is tegelijk ook een valkuil: let erop dat ook de relatie genoeg aandacht blijft krijgen!

Voordelen van single zijn

 • Vrijheid van handelen
  Als we geen relatie hebben, is het vaak makkelijker om ons leven wat meer te overzien. Het is makkelijker richting te geven aan nieuwe ontwikkelingen, er is meer tijd voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing, je hoeft geen rekening te houden met (de wensen van) een ander.
 • Niet aan hoeven passen
  Alleen zijn kan een bepaalde rust met zich meebrengen, het niets hoeven voor de ander, gewoon jezelf kunnen zijn, je niet aan hoeven passen, geen rekening te hoeven houden met de plannen van de ander. Je kunt doen wat je wilt, met wie je wilt en zolang als je wilt, je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Zonder relatie heb je geen gezeur van de ander aan je hoofd. Heerlijk, gewoon je eigen beslissingen nemen! Doen en laten wat je wilt, eten wat en wanneer je wilt… Je hoeft met niemand rekening te houden. Geniet daarvan!
 • Jezelf opnieuw uitvinden
  Binnen een relatie zijn er vaak ingesleten patronen. De ander kent je en verwacht dat je blijft wie je bent. Als je verandert, als je je ontwikkelt, dan is dat niet altijd makkelijk voor de ander, zeker niet als de ander die behoefte niet voelt. Dus als je merkt dat je wilt veranderen, en je hebt geen relatie, dan is dat vaak makkelijker.
 • Leren om alleen te zijn
  Voor veel van ons is het moeilijk om alleen te zijn. In een periode zonder relatie kun je dit leren. Door te accepteren dat het is zoals het is. En dat je er nu even alleen voor staat, met ook alle voordelen daarvan. Je kunt je afvragen waar je plaats is ten opzichte van andere mensen. Hoe hard heb je anderen nodig om ‘jezelf’ te kunnen zijn?
 • Tijd om te helen
  Zeker na een langere relatie is het goed om een periode van rust in te bouwen, waarin je je los kunt maken van de vorige relatie, en waarin je weer een stabiele basis voor jezelf kunt creëren.
 • Werken aan de relatie met jezelf en van jezelf (leren) houden
  Voor een deel van de mensen is het moeilijk om van zichzelf te houden. Een periode alleen kan een prima tijd zijn om daaraan te werken. Bouw de relatie met jezelf op. Want één ding weet je zeker: wie er in je leven ook komen en gaan, jezelf neem je altijd mee. Dus wordt je eigen beste vriend(in). Daar heb je de rest van je leven lol van!
 • Leren omgaan met stilte
  In zo’n periode kunnen we ook leren omgaan met stilte. Kun je tegen stilte? Of heb je altijd een radio of televisie aan om de stilte te verdrijven. Probeer dan eens te genieten van de stilte, zoek uit wie je bent zonder al die impulsen van buitenaf.
 • Vriendschappen zijn belangrijker
  Zonder relatie worden vriendschappen belangrijker en kun je voor elk van je behoeften afspreken met iemand met dezelfde behoefte. Met de een ga je samen sporten, met de ander stappen, en met nog een ander praat je over wat je bezighoudt.

Natuurlijk zijn ook binnen een relatie een deel van bovenstaande dingen goed mogelijk, afhankelijk van hoe jullie met elkaar omgaan, in welke mate jullie elkaar vrijlaten.

Zijn er nog meer voor- en nadelen? Laat het me weten!

 

 

« Terug naar overzicht

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode