Wat kan wel en wat kan niet?

12 mei 2016 -

Nick was niet blij. Alweer dit gezeur. Waarom snapte Eline dit niet? Hoe kon ze zo’n afspraak maken? Wat wilde ze nu eigenlijk? Kon hij haar nog wel vertrouwen? Als ze dit doorzette, dan hoefde het voor hem niet meer. Zo zei hij boos tegen me.

Wat was er aan de hand? Sinds twee jaar heeft Nick een relatie met Eline, die net als hij in Nijmegen studeert. Zij deelt een etage met een paar vriendinnen, hij heeft had een studio voor hem alleen. Er zijn al wat ups en downs geweest, en hij vind het daardoor soms moeilijk om haar te vertrouwen. Hij wil haar niet kwijt, hij wil haar ook niet beperken, maar worstelt wel met zijn gevoelens op dit gebied.

Nu heeft Eline hem onlangs verteld dat een vroegere vriend van haar, iemand die ze op haar reizen heeft ontmoet, een reis door Europa maakt en binnenkort ook kort naar Nederland komt, en ook naar Nijmegen. Dat vind ze leuk! Ze wilde hem graag weer eens zien. Het is inmiddels drie jaar geleden, maar ze herinnert zich hem nog goed, want ze vonden elkaar destijds leuk, en hebben zelfs een keer gezoend. Meer is er destijds niet gebeurd.

Deze vroegere vriend zou maar één nacht in de buurt zijn, en spontaan als ze is had Eline hem uitgenodigd samen een hapje te gaan eten om bij te kletsen. Er is ook een logeerkamer in haar huis, en daarom heeft ze hem als vanzelf ook een bed voor een nacht aangeboden. Ze ziet ernaar uit!

Toch duurde het een week voor ze Nick over dit bezoek vertelde. Ze had al het gevoel dat hij hier niet zo blij van zou worden. En haar gevoel bleek te kloppen: toen ze het hem vertelde, was hij duidelijk geïrriteerd en begreep niet hoe ze zoiets af kon spreken, hoe ze zo naief kon zijn. Natuurlijk had hij er geen bezwaar tegen dat ze een hapje ging eten met een vroegere vriend, maar hoe kon ze hem ook aanbieden bij haar te blijven slapen? Begreep ze dan niet dat ze daarmee verwachtingen kweekte?

Nick vroeg zich af hoe ze zo naief kon zijn. Snapte ze dan echt niet dat deze man waarschijnlijk wel op meer uit was? Dat elke man altijd meer wil van een mooie vrouw? Dat elke man dan ook aan seks denkt? En Eline is zeker een mooie vrouw!
Eline was verbaasd over zijn reactie, voor haar was dit bezoek alleen maar vriendschappelijk. Ze was niet van plan met hem te zoenen, laat staan meer! Waarom deed Nick nu weer zo moeilijk? Had ze het hem dan niet moeten vertellen? Ze had er eigenlijk nu al spijt van dat ze het wel had gedaan. Het was haar geen conflict waard.

Nick zei dat hij prima snapte dat het voor haar alleen vriendschappelijk was, en dat hij haar dat ook van harte gunde. Hij vroeg zich alleen af of dat voor die vriend ook zo was. Die kans schatte hij niet erg groot is. Wist die man eigenlijk wel dat ze een relatie had? Ja, zei ze. Ja, dat wist hij wel. Tenminste… dat had toch op haar facebookpagina gestaan? Dus dan wist hij het toch? Maar nu stond dat er niet meer, gaf Nick terug, dus misschien dacht hij wel dat ze nu alleen was, en zou deze verre vriend, die ook een paar jaar ouder en meer ervaren was, een nachtje samen met de mooie Eline wel zien zitten.

Natuurlijk waren er ook oplossingen. Nick kon die nacht ook bij Eline blijven slapen. Hij kon ook doen alsof hij daar woonde. Maar dat voelde niet goed. Hij wilde Eline niet beperken. Hij wilde dat ze zelf begreep dat je dit soort afspraken niet maakt als je een relatie hebt.

Nadat Eline Nick over dit bezoek had verteld, had Nick meteen een vriend gebeld. Lag dit aan hem? Nee, bevestigde zijn vriend, hij zou het ook zo gevoeld hebben, en zou er net zo min blij van zijn geworden.

Nick vroeg me hoe hij Eline duidelijk kon maken dat hij haar niet wilde beperken, en dat hij haar wel vertrouwde, maar dat hij een andere man niet alleen met haar vertrouwde, en dat hij graag wilde voorkomen dat ze in een situatie kwam waarin er dingen konden gebeuren waar ze later spijt van zou hebben.

En dat is een goede vraag.
Iedereen bekijkt de wereld vanuit zichzelf, en tot we ontdekken dat het anders is, gaan we er vaak onbewust van uit dat anderen ongeveer hetzelfde in elkaar zitten, hetzelfde denken, hetzelfde voelen.
Voor veel vrouwen is het geen enkel probleem om een afspraak met een man te maken zonder daar bijbedoelingen bij te hebben. Veel mannen zullen de mogelijkheid van meer dan een etentje samen zeker overwegen, en al helemaal als een vrouw ze uitnodigt te blijven slapen! Dat betekent niet dat er dan ook iets zal gebeuren, want de meeste mannen respecteren het als een vrouw nee zegt. Maar waarom zou je jezelf in een situatie plaatsen die mogelijk tot problemen in je relatie kan leiden? Na een etentje, en nog wat drankjes, gezellig samen in een huis… de drank maakt het beoordelingsvermogen wat minder, ontremt, en zo kunnen er zomaar dingen gebeuren waar je naderhand spijt van hebt.

Het blijft belangrijk in dit soort situaties een goede afweging te maken. In hoeverre vertrouw je jezelf als vrouw voldoende? In hoeverre wil je rekening houden met de gevoelens van je vriend? Waar ligt de grens tussen ‘rekening houden met’ en beperken?

Het zijn alledaagse vraagstukken in een moderne wereld waarin we zo makkelijk contact houden met mensen die we jaren geleden en ver weg hebben gezien. Het maakt het er niet altijd makkelijker op.

« Terug naar overzicht

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode