Wraak nemen

16 september 2016 -

Als je verdriet hebt door een verbroken relatie, is het vaak heel moeilijk als je niet merkt dat ook de ander het er moeilijk mee heeft. Soms doet het zo veel pijn dat je niet kunt verdragen dat de ander geen pijn lijkt te hebben. Dat de ander gewoon maar verder leeft. En dan kan soms de neiging ontstaan om wraak te nemen, bijvoorbeeld door de ander in een kwaad daglicht te stellen, privé-filmpjes openbaar te maken, enz.
Tenslotte is dat tegenwoordig via de sociale media heel snel gebeurd.

Als je je niet in kunt houden, en zo’n actie onderneemt, dan kan het zijn dat je vervolgens merkt dat de ander hier inderdaad last van heeft. Mogelijk geeft dat je ook heel even een gevoel van rechtvaardigheid. Zo van: “Goedzo! Dat zal je leren! Zo ga je niet met mij om!”

Je voelt je er niet beter door!

Maar de kans is groot dat datgene waar je misschien stiekem op had gehoopt, dat je jezelf hierdoor beter zou gaan voelen, niet gebeurt. Het is zelfs mogelijk dat je je nog nog beroerder gaat voelen, misschien omdat je merkt dat veel mensen uit je omgeving dit geen geslaagde actie hebben gevonden en nu niet minder denken over je ex, maar over jou! En wellicht ook omdat je misschien niet eens merkt wat het met de ander doet, waardoor je zelfs geen kort moment van genoegdoening kent. En je eigen pijn en verdriet worden er niet minder van.

Neem de tijd om je pijn te verwerkgebrokenharten

Het verdriet om een verbroken relatie heeft tijd nodig, moet worden verwerkt, moet een plaatsje krijgen. Dit kun je niet versnellen door het de ander ook moeilijk te maken, integendeel. Je maakt hiermee alleen maar nog meer kapot. Je haalt jezelf ermee omlaag. De ander gaat nog slechter over je denken en elke kans dat het nog goed zou kunnen komen verdwijnt vaak volledig, omdat de ander zal denken dat dit je ware gezicht is, en zij of hij dus maar beter blij kan zijn nu van je af te zijn.

Hebben jullie samen kinderen?

Als er kinderen in het spel zijn, en je actie is gericht tegen de andere ouder, dan is het helemaal gevaarlijk, want dan keert het zich uiteindelijk altijd tegen je. En dat niet alleen, je beschadigt ook je kinderen, zowel door je gedachten als door je daden.

Gedachten zijn krachten

Vaak is het zo dat je gedachten bepalen hoe je je voelt. Daarom is het zo belangrijk dat je leert – dat we allemaal leren – om je gedachten te beheersen. Sta jezelf toe verdriet te hebben, maar hou het bij jezelf. Kijk vooruit. Kijk naar hoe je wilt dat je leven er over een jaar uitziet. En hou dat voor ogen.
Verspil geen energie meer aan iets dat voorbij is, maar richt je op dat wat gaat komen, en bereid je daar zo goed mogelijk op voor.
Merk je dat dit je niet lukt, zoek dan hulp!

Maar neem geen wraak.

« Terug naar overzicht

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode