inekekuiper @ mensinrelatie.nl
Als de beslissing is gevallen en je weet dat je gaat scheiden, dan is er veel te regelen.
De huisvesting moet worden geregeld, de boedel moet worden verdeeld, en als jullie samen kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Daarnaast moet er financieel een en ander worden geregeld.
Voor het juridisch regelen van de echtscheiding – met of zonder huwelijksvoorwaarden – is een echtscheidingsconvenant nodig waarin de afspraken worden vastgelegd die jullie samen maken om te scheiden wat van jullie samen is.
Bij het verbreken van een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract is het ook nodig om afspraken over het beëindigen hiervan in een vaststellingsovereenkomst/convenant verbreken samenwoning vast te leggen.
Als mensen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd moet de totale waarde van alle schulden en bezittingen 50/50 worden verdeeld.
Zijn er huwelijksvoorwaarden, of is er een contract (zoals bij geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract), dan staan daarin vaak ook een aantal bepalingen die invloed hebben op de verdeling en de andere afspraken bij uit elkaar gaan. Begin dus met deze voorwaarden goed door te nemen!
Bij een scheiding is het altijd de beste keus om voor mediation te kiezen. Tenslotte kunnen jullie alleen maar samen goede afspraken maken, ook als dat moeilijk is, ook als het lastig is om met elkaar te praten, ook als het allemaal heel veel pijn doet.
Twijfel je of je een mediator, een gezamenlijke advocaat of elk een eigen advocaat wilt? Lees dan hier verder…
Veruit de meeste mensen die voor een scheiding staan, slagen erin om samen op een goede manier afspraken te maken. Ook al doet een scheiding bijna altijd pijn, en is het vaak een rouwproces, de meeste mensen kunnen dit (na de eerste schok of na een tijdje) wel relativeren en vinden een manier om hiermee om te gaan. Ze zien in dat het samen maken van afspraken niet alleen de goedkoopste manier is, maar ook nog eens het beste: er wordt niet meer kapot gemaakt dan nodig is. En er komt weer zicht op een toekomst, al loopt die anders dan oorspronkelijk was gepland. Dat vraagt om flexibiliteit, en om vooruit kijken, om kijken naar dat wat er wel is en kan zijn, en niet naar wat er was en er nu niet meer is.
Mijn taak als mediator is:
En daarnaast zie ik het als mijn taak om indien nodig:
Het doel van een mediation bij scheiding is steeds te komen tot een echtscheidingsconvenant waarin de afspraken staan die jullie samen hebben gemaakt en waar jullie samen achter kunnen staan.
Als mediator help ik niet alleen bij het maken van die afspraken, maar daar waar nodig en wenselijk ook met het hier zo goed mogelijk samen mee omgaan, met als doel de relatie die jullie na de scheiding wellicht nog met elkaar houden, al is het maar omdat jullie samen kinderen hebben, zo goed mogelijk te houden.
Ja, het doet pijn als de ander wil scheiden en jij niet.
Ja, het doet pijn als je moet verhuizen terwijl je dat niet wilt.
Ja, het doet pijn als de ander een ander heeft en je je afgedankt voelt.
Ja, het doet pijn als je ineens van veel minder geld rond moet komen.
En ja, wat lijkt het dan soms heerlijk als je wraak kunt nemen, als je iemand in kunt huren die namens jou de ander eens even flink lastig maakt.
En als dat echt is wat je zoekt, dan is er maar één ding mogelijk:
Maar is dat ook de oplossing?
Ik denk van niet, ik denk dat hier geldt: bij een scheiding maakt een advocaat vaak meer kapot dan je lief is.
Want uiteindelijk moet je toch zelf leven met de gevolgen van dat wat die advocaat namens jou doet, en jij bent degene die erop wordt beoordeeld. Ook door je kinderen. Misschien zijn die nu nog te jong, maar er komt een moment dat ze vragen hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen en wat vertel je ze dan?
Dus wil je nu nog het liefst elk een eigen advocaat, volg dan deze link en lees wat daar staat en neem dan pas een besluit.
En ik vertrouw erop dat je zo slim bent dat je dan snapt dat er betere keuzes zijn. En die betere keus, die kun jij nu maken! Jij kunt nu het verschil maken! Dit is een keerpunt in je leven en de keuzes die je nu maakt, kunnen verstrekkende gevolgen hebben.
Uiteindelijk gaat het er toch om dat jullie samen tot overeenstemming komen, en alles verdelen wat eerst gezamenlijk was. En in overleg met elkaar, hoe moeilijk dat soms ook even kan zijn, is nog altijd beter dan via twee tussenpersonen: jouw advocaat en de advocaat van je aanstaande ex en alle ruis die dat oplevert, mogelijk omdat die advocaten het zo leuk vinden om te vechten vóór hun klant en tégen de andere partij en dat ze er daarom hun beroep van hebben gemaakt.
Als je ervoor kiest om in alle redelijkheid samen alles te regelen, met de hulp van een mediator, dan is het juridisch regelen van de echtscheiding vaak aanzienlijk minder duur en neemt het veel minder tijd in beslag, dan wanneer jullie elk een eigen advocaat in de arm nemen. Dus jullie houden dan waarschijnlijk meer geld over om te verdelen. Geld dat je na de scheiding vast heel goed kunt gebruiken. Of gun je dat geld echt liever aan een advocaat dan aan je aanstaande ex? Kijk dan hier.
Als jullie samen kinderen hebben, is het heel belangrijk dat de onderlinge verhoudingen tijdens het echtscheidingsproces zo goed mogelijk blijven, omdat jullie ook na de scheiding samen ouders van jullie kinderen blijven, en dus moeten jullie met elkaar kunnen blijven overleggen.
Het blijven respecteren van de ander als de andere ouder van je kind(eren) is vooral ook in het belang van je kind(eren). Na een vechtscheiding is dat vaak een stuk lastiger.
De kunst is om bij een scheiding de emotionele aspecten niet te veel invloed te laten uitoefenen op hetgeen er geregeld moet worden. Ooit zul je aan je kinderen moeten uitleggen waarom je de keuzes hebt gemaakt die je in deze periode maakt. Wat zeg je dan? En hoe denk je dat ze op je antwoord reageren?
Door te scheiden met de hulp van een mediator is de kans een stuk groter dat jullie ook na de scheiding, en zelfs als er nieuwe relaties ontstaan, elkaar als de andere ouder van je kinderen kunnen blijven respecteren. En als er iets goed is voor jullie kinderen, dan is het dat.
Het is mogelijk het regelen van de gehele scheiding door mij te laten begeleiden.
Als mediator beschik ik niet alleen over een opleiding tot mediator, maar heb ik ook andere opleidingen gevolgd waardoor ik over de noodzakelijke juridische en financiële kennis op het gebied van echtscheiding beschik (daarvoor heb ik de leergang Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) gevolgd), en mijn opleiding tot therapeut maakt dat ook het emotionele aspect bij mij in goede handen is. Bij complexere situaties kan het zijn dat ik soms wat meer specialistische hulp vraag, en daarvoor werk ik nauw samen met:
Ik sta als MfN familie registermediator ingeschreven bij de Mediationfederatie Nederland (MfN), voorheen het Nederlands Mediation Instituut (NMI), en ik voldoe aan alle kwaliteitseisen die daar worden gesteld.
Daarnaast sta ik ook als familie registermediator geregistreerd bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR), en daarom kan ik (wanneer aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan) voor de kosten van de mediation een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) aanvragen, waardoor de kosten van de echtscheiding bij lage inkomens beperkt blijven.
Copyright: mensinrelatie.nl
Webdesign: Prode