Mediation na scheiding

Therapie Individuele therapie
Relaties Relatietherapie
Echtscheiding Echtscheiding

Mediation na scheiding

Na een scheiding gaan beide partners hun eigen weg, bouwen elk een eigen leven op, vaak met een nieuwe partner. Het komt echter regelmatig voor dat er afspraken die nog een tijd doorwerken (zoals een omgangsregeling en alimentatie) moeten worden aangepast. En niet altijd is de communicatie tussen de ex-partners nog goed genoeg om hier samen uit te komen. Dan is een mediationtraject een uitkomst. Tijdens de mediation kan met behulp van de mediator worden besproken wat er moet worden aangepast en hoe dat het beste kan.

Ouderschapsplan aanpassen

Als jullie samen kinderen hebben, blijven jullie echter met elkaar verbonden, en het kan dan voorkomen dat er een tijd na de scheiding nieuwe afspraken over de kinderen moeten worden gemaakt. Het kan nodig zijn de afspraken over de omgangsregeling aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Het kan nodig zijn nog eens te praten over de lijn die jullie als ouders samen willen uitzetten voor de opvoeding.

geldmunten5Alimentatie aanpassen

Het kan ook nodig zijn om nieuwe afspraken te maken over partner- en/of kinderalimentatie als er wijzigingen in het inkomen van een of beide partijen hebben plaatsgevonden. Vaak komen mensen hier samen wel uit, maar soms lukt dat niet of niet goed genoeg en dan is het goed om een mediator te vragen de gesprekken hierover te begeleiden en waar nodig nieuwe berekeningen te maken.

Deelafspraken maken

Het komt ook voor dat een scheiding via advocaten wordt geregeld, maar dat dat maar voor een deel lukt en dat de rechter jullie daarom alsnog naar een mediator stuurt, omdat de rechter niet vindt dat hij of zij degene is die bepaalde beslissingen moet nemen. Zeker als jullie samen kinderen hebben, lost een uitspraak van de rechter lang niet altijd alles op. Want als een van beiden het daar niet mee eens is, met die uitspraak, dan is de kans aanwezig dat die afspraak niet of onvoldoende wordt nageleefd, en dan blijven er problemen bestaan.

Communicatie verbeteren

Helaas komt het bij een scheiding ook nogal eens voor dat er bij een of beide exen veel wrok en pijn zit om alles wat er is gebeurd, om dat wat tot de scheiding heeft geleid. En dan is het vaak lastig om op goede voet met elkaar te blijven omgaan. Dan kan het nodig zijn om na de scheiding te leren op een betere manier met elkaar te communiceren. Niet zelden is dit een van de redenen waarom een rechter naar mediation verwijst.

Redenen voor mediation na scheiding zijn dus:

Werkwijze

De vraag die dan in de mediation op tafel ligt, is vaak een stuk beperkter dan bij het regelen van een volledige scheiding. Daarom bespreken we samen welke onderwerpen binnen de mediaton worden besproken.

Denk je dat mediation iets voor jullie zou kunnen zijn? Bel me dan vrijblijvend voor meer informatie.

 

 

Copyright: mensinrelatie.nl

Webdesign: Prode